Ερώτηση για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων Ανατολικής Αττικής

Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016 - 13:57

Σύμφωνα με καταγγελίες κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Αττικής, μικρές αλλά και μεγαλύτερες κτηνοτροφικές μονάδες της Ανατολικής Αττικής κινδυνεύουν με κλείσιμο λόγω λήξης στις 12/09/2016 της προθεσμίας εκσυγχρονισμού των μονάδων σύμφωνα με τον ν. 4056/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από τον ν. 4351/2015.

Από το 2012 που εκδόθηκε ο νόμος από τις 145.000 περίπου κτηνοτροφικές μονάδες πανελληνίως έχουν μέχρι σήμερα πάρει άδεια μερικές εκατοντάδες μόνο (γύρω στις 620). Ειδικότερα στην Ανατολική Αττική από τους 170 φακέλους που υπεβλήθησαν στην Περιφέρεια Αττικής από τα μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, η Περιφέρεια έχει χορηγήσει μόνο 28 άδειες.

Πρόκειται ουσιαστικά για κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια και σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την χώρα, είναι ντροπή να τίθενται εμπόδια στην ανάπτυξη μικρών αγροτικών μονάδων και να οδηγούνται στην φτώχεια και την ανεργία εκατοντάδες οικογένειες που η συγκεκριμένη απασχόληση αποτελεί και την μοναδική πηγή εισοδήματος.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι:

Γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση στην διεκπεραίωση των φακέλων;

Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να δοθεί παράταση στους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής, ώστε να μπορέσουν να συμμορφωθούν στα διεθνή πρότυπα κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων;

Υπάρχει πρόθεση να δοθούν διατηρητέες άδειες σε κτηνοτρόφους μέχρι τα συντάξιμα χρόνια;

Ηλίας Παναγιώταρος
«Ελληνική Αυγή για την Αττική»