Επερώτηση “Ελληνικής Αυγής για την Θεσσαλία” για αντιπλημμυρικά έργα στα Φάρσαλα

Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2017 - 13:59

Επερώτηση “Ελληνικής Αυγής για την Θεσσαλία” για αντιπλημμυρικά έργα στα Φάρσαλα

Στο περιφερειακό συμβούλιο της 25/10/2017 συζητήθηκε η επερώτηση που κατέθεσε η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ" δια του περιφερειακού συμβούλου Καλούτσα Αρτέμιου σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα σε ρέματα και μικροχειμάρρους εντός των ορίων του Δήμου Φαρσάλων.

Συγκεκριμένα, για το ρέμα Αϊκλής ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Αγοραστός και ο αντιπεριφερειάρχης Λαρίσης κ. Παπαδημόπουλος απάντησαν πως οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο για την εκτέλεση έργων είναι συγκεκριμένες, πως δεν γίνεται να παρακαμφθούν και πως παρ' όλ' αυτά υπεγράφη σύμβαση από τις 27/07/2017 με χρόνο περαίωσης την 26/07/2018, ύψους 239.999,37€, με σκοπό την αποφυγή πλημμυρών σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης και την διοχέτευση των υδάτων του ρέματος Αϊκλή στον ποταμό Απιδανό.

Υπήρξε μία καθυστέρηση στο συγκεκριμένο έργο διότι υπήρξε μία απρόσμενη εμπλοκή λόγω καταπατήσεων ιδιωτών σε δημόσιες εκτάσεις και θα απαιτηθεί διαδικασία απαλλοτρίωσης ιδωτικής έκτασης μήκους 300 μέτρων και πλάτους 10, πλησίον του Απιδανού.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός αναφέρθηκε σε αποκαταστάσεις ασφαλτοστρώσεων στα όρια του Δήμου Φαρσάλων και αποκαταστάσεις ροής ρεμάτων της επαρχίας λόγω της θεομηνίας της 21ης Μαΐου 2016.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ»

ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΕ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΡΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Κύριε Αντιπεριφερειάρχα,

Στις 21 Μαϊου 2016 ισχυρές βροχοπτώσεις έλαβαν χώρα στην περιοχή των Φαρσάλων με αποτέλεσμα πολύ μεγάλες ζημιές και στο οδικό δίκτυο της περιοχής αλλά και στις καλλιέργειες όπου χιλιάδες στρέμματα κατακλύστηκαν από τα νερά, ενώ ανάλογα φαινόμενα συνέβησαν και τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενέκρινε ένα κονδύλι ύψους 600.000€ για την πραγματοποίηση έργων σε χειμάρρους και ρέματα στα όρια του Δήμου Φαρσάλων, όμως παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις εν όψει και της χειμερινής περιόδου όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος και νέων πλημμυρών.. Ενδεικτικά, στον χείμαρρο Αϊκλή κοντά στην Ρεματιά που η υπερχείλισή του επέφερε την καταστροφή των καλλιεργειών σε έκταση 1.000 στρεμμάτων, παρ’ ότι έχει παρέλθει ένας και πλέον χρόνος από την επέλευση των καιρικών φαινομένων, ουδεμία εργασία για την αποκατάσταση της κοίτης του έχει πραγματοποιηθεί. Ερωτάται ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή των Φαρσάλων και που έχουν διατεθεί τα 600.000€ του ανωτέρω κονδυλίου.

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ»
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΚΑΛΟΥΤΣΑΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ