Ελληνική Αυγή για την Θεσσαλία: Τοποθέτηση για την εκτροπή του Αχελώου και το αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας

Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017 - 14:33

Ελληνική Αυγή για την Θεσσαλία: Τοποθέτηση για την εκτροπή του Αχελώου και το αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας

Στο έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας της 6ης Οκτωβρίου με αντικείμενο συζήτησης την αναθεωρημένη έκθεση διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών του υδατικού διαμερίσματος Θεσσαλίας τοποθετήθηκε η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ» δια του περιφερειακού συμβούλου Καλούτσα Αρτέμιου. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως το τα 250 εκατ. κυβικά μέτρα νερού κατ’ έτος που προβλέπεται να πέσουν στο θεσσαλικό κάμπο από τον Αχελώο είναι σαφώς ανεπαρκή για την κάλυψη του υδατικού ελλείμματος της περιφέρειας και ότι θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν τα έργα στο φράγμα Συκιάς και τα συνοδά έργα. Σε σχέση με τις εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου για την διαχείριση του υδατικού δυναμικού της Περιφέρειας, ανέφερε ότι πολλά από τα έργα που περιλαμβάνονται είναι αναγκαία αλλά δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις απαιτήσεις της περιφέρειας χωρίς την εκτροπή του Αχελώου την οποία ο κ. Φάμελλος αποκλείει.

Πρόσθεσε επίσης, ότι ο υπέρογκος προϋπολογισμός των έργων (1,3 δισ.) σε σχέση με τα περιορισμένα χρηματικά μέσα εγγυώνται πως για την κατασκευή τους θα απαιτηθούν στην καλύτερη περίπτωση 15 χρόνια. Τόνισε πως η ανάγκη ενίσχυσης του υδατικών αποθεμάτων είναι άμεση. πως λόγω του αυξημένου κόστους του ρεύματος οι υδροβόρες καλλιέργεις όπως το βαμβάκι, βρίσκονται σε οριακό σημείο κερδοφορίας και εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δεν θα αργήσει στο άμεσο μέλλον το φαινόμενο της μονοκαλλιέργειας σιτηρών με προφανείς επιπτώσεις και στο εισόδημα της περιοχής αλλά και στην ανεργία. 

Για το περιφερειακό συνέδριο Θεσσαλίας, παρόντος του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, ο συναγωνιστής Καλούτσας τόνισε πως παρά τις εξαγγελίες για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, ακολουθείται η ακριβώς αντίθετη πολιτική. Συγκεκριμένα, στην κτηνοτροφία οι νεοφιλελεύθερες επιλογές τόσο της κυβέρνησης Σαμαρά όσο και της κυβέρνησης Τσίπρα έχουν οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των τιμών παραγωγού στο γάλα και σε κατακόρυφη άνοδο των εισαγωγών λόγω της αύξησης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από 3 σε 7 ημέρες το 2013 επί υπουργίας Χατζηδάκη και σε 11 ημέρες από το 2016 επί κυβερνήσεως Τσίπρα.

Αυτές οι αλλαγές έγιναν με την προσχηματική δικαιολογία της μείωσης των τιμών του γάλακτος στο ράφι, στην πραγματικότητα όμως έχουν να κάνουν με τις απαιτήσεις των εγχώριων βιομηχάνων του γάλακτος που επιθυμούν φθηνό εισαγόμενο γάλα χωρίς να μειώνουν τις τιμές καταναλωτή. Αναφέρθηκε στην επίσκεψη του αρχηγού της ΝΔ κ. Μητσοτάκη το καλοκαίρι στο Βλαχογιάννι Ελασσόνας όπου σε συγκέντρωση κτηνοτρόφων δεν είπε απολύτως τίποτε, παρ’ ότι ερωτήθηκε, για τα θέματα αυτά και τόνισε πως το εγχώριο ζωικό κεφάλαιο αλλά και η παραγωγή γάλακτος φθίνουν με ταχύ ρυθμό ενώ  και η οικονομική κατάσταση των παραγωγών είναι απελπιστική. 
 
Ελληνική Αυγή για την Θεσσαλία