Ανακοίνωση της Δύναμης Εργαζομένων ΔΕΗ για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας

Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 - 15:28

ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΕΚΓΛΗΜΑ   

Την Τετάρτη 18/04/2018 η κυβέρνηση κατέθεσε προς ψήφιση στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο με τίτλο “Διαθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού“.
Το νομοσχέδιο είναι καταστροφικό για την ΔΕΗ, συνεπώς και για όλο τον Όμιλο.
Παραχωρεί σε ιδιώτες τους λιγνιτικούς Σταθμούς Μελίτη 1 (ονομαστικής ισχύος 330Mw), την άδεια για την κατασκευή μονάδας Μελίτη 2 (ονομαστικής ισχύος 450Mw), Μεγαλόπολη 3 και 4 (ονομαστικής ισχύος  300Μw η κάθε μία).
Παραχωρεί τα Ορυχεία που συνοδεύουν τις προαναφερόμενες μονάδες, όλο τον εξοπλισμό (μέχρι και τα οχήματα) και όλα τα κτίρια και γήπεδα που είναι εγκατεστημένοι οι Σταθμοί.
Οι εν λόγω μονάδες είναι οι μοναδικές με εγκατεστημένο σύστημα αποθείωσης άρα λιγότερο ρυπογόνες.
Παραχωρεί το προσωπικό που εργάζεται στις εν λόγω εγκαταστάσεις, θεσπίζει κίνητρα εξόδου για τους εργαζομένους και το κόστος το αναλαμβάνει η ΔΕΗ.

Οι επιπτώσεις για την ΔΕΗ είναι:

θα κρατήσει λιγνιτικές μονάδες που κοντεύουν να εξαντλήσουν το χρόνο λειτουργίας τους.
Θα κρατήσει ρυπογόνες  λιγνιτικές μονάδες που δεν θα μπαίνουν στο σύστημα και από λιγνιτική παραγωγή θα υπάρχουν στο σύστημα πλέον οι λιγνιτικές που θα ανήκουν σε ιδιώτες.
Ο προς ψήφιση νόμος  απαγορεύει στην ΔΕΗ να λειτουργήσει την καινούργια της μονάδα Μεγαλόπολη 5 (ονομαστικής ισχύος 810Mw) πάνω από 500Mw προκειμένου να χωρούν στο σύστημα οι μονάδες των “ιδιωτών”.
Θα υποχρεούται να συνεχίσει να παραχωρεί λιγνιτική παραγωγή σε ιδιώτες κάτω του κόστους (ΝΟΜΕ).
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ είναι 3 δις € και μέχρι το 2020 πρέπει να έχει απολέσει “υποχρεωτικά” το 50% των πελατών της.

Η πώληση των Μονάδων και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι καταστροφική. Οι καταναλωτές  θα στερηθούν ένα κοινωνικό αγαθό και η χώρα μας ένα βασικό πυλώνα ανάπτυξης. Το ρεύμα πολύ σύντομα θα είναι ένα πανάκριβο προϊόν για τους πολλούς και ένα εργαλείο κερδοσκοπίας για τους ολίγους. Το ξεπούλημα των μονάδων της ΔΕΗ γίνεται ευκαιρία να  διαλυθούν ταυτόχρονα εργασιακές σχέσεις, εργασιακά δικαιώματα και μισθοί , καταργώντας όποιες κατακτήσεις είχαν επιτευχθεί μέχρι τώρα.